Tämän tehtävän tarkoituksena on tutkia sekä omaa digitaalista identiteettiä että digitaalisen identiteetin merkitystä esim. julkisuuden henkilön näkökulmasta.

Googlasin itseni sekä nykyisellä että vanhalla sukunimellä. Tyttönimellä minua ei taida netissä olla enää edes olemassa, ainakaan itse en mitään löytänyt. Nykyisellä sukunimellä minusta löytyy lähinnä työhön liittyviä asioita, lähinnä yhteystietoina sekä työnantajan sivuilta että mol:in työpaikkailmoituksista. Löysin myös yhden seminaarin aikataulun, jossa olin pitämässä workshoppia, tämä oli itsellekin yllätys, sillä en ollut ajatellut sellaista netissä olevan. Kaikki tiedot, joita löysin, pitävät paikkansa eikä suuria yllätyksiä siis löytynyt. Saman nimisiä ihmisiä kanssani on Suomessa aika monta, mikä hankaloittaisi etsintää ulkopuolisen näkökulmasta. Kun lisäsin hakukenttään asuinpaikkakunnan, nousi oikeasti minua koskevat sivut ylemmäs. Ilman paikkakuntaa löysin esim. työyhteystietoni vasta sivulta kolme. Googlaamalla oman nimen + facebook, en löydy listalta ollenkaan, ja näin haluan asian myös olevan.

Ajattelen, että omien henkilökohtaisten tietojen salaaminen mahdollisimman hyvin netissä on tänä päivänä järkevää noin muutenkin, mutta myös työn näkökulmasta ainakin sosiaalialalla. Toisaalta työhön liittyen koen, että saankin olla löydettävissä, sillä sekä asiakkaiden että yhteistyöverkostojen täytyy tarvittaessa löytää yhteystietoni. En koe, että voisin vaatia, ettei työnantajani saisi laittaa yhteystietojani nettiin, mutta uskon, että hyvin perustellen voisin pyytää, ettei kuvaani laiteta verkkoon. Ainakin toistaiseksi minulta on siihen aina kysytty lupa.

Nykyään on hyvin yleistä, että työnhaun yhteydessä hakijan tietoja googlataan paljonkin, joten siinä mielessä olisi hyvä, että jotakin positiivista itsestä löytyisi netistä. Toisaalta olen itsekin löytänyt hakijasta netistä sellaista tietoa, joka varmisti sen ettei henkilöä kutsuttu haastatteluun lainkaan.

Julkisuuden henkilöiden näkyvyys sosiaalisessa mediassa on tänä päivänä lähes elinehto, tai ainakin näin annetaan ymmärtää. Toisaalta on useita julkisuuden henkilöitä, jotka eivät ole sosiaalisessa mediassa lainkaan, ja tekevät hienoa uraa siitä huolimatta. Vai juuri siksi? Nykyään voisi olla kiinnostavampaa/kiinnostavampi, jos kaikki tieto ei ole niin helposti saatavilla, ja jonkinlainen yksityisyys ja salaperäisyys säilyy. Useimmiten julkisuuden henkilöiden profiilit sosiaalisessa mediassa on hyvin harkittuja ja kaupallistettuja, monet tekevät lähes kaiken tienestinsä sosiaalisen median ja kaupallisen yhteistyön avulla. Kuitenkin se aito henkilökohtainen elämä jää näkymättä, mikä on mielestäni ihan tervettä. Sosiaalisen median antama kuva ihmisistä ja heidän elämästään on useimmiten hyvinkin siloteltu, oli kyse sitten ”taviksesta” tai julkkiksesta. Kuvien muokkaus on nykypäivää, ja siten kuviin ja muuhun jaettuun materiaaliin pitäisikin osata suhtautua, muokattua todellisuutta. Tämän vastapainona nykyään onneksi myös muokkaamatonta sisältöä on tarjolla, mutta se ei mielestäni poista sitä tosiasiaa, että molemmille sisällöille on tekijänsä ja tilaajansa. Osa seuraajista haluaakin, että kuvat ovat muokattuja ja täydellisiä, onhan niitä kiva katsella, vaikka tietäisikin, että todellisuutta ne eivät välttämättä ole.

Mielestäni kenenkään ei ole pakko olla sosiaalisessa mediassa henkilökohtaisella profiililla, oli työnkuva tai -antaja mikä tahansa. Henkilökohtaisen profiilin osalta valinnan pitää olla jokaisen omissa käsissä. Jos työnantaja vaatii työprofiilin olemassa oloa, täytyy siihen käytetyn ajan olla työaikaa ja sisällön ja jakamisen määrän olla työnantajan kanssa yhdessä sovittua. Se, onko esim. poliitikon järkevää olla olematta somessa, on yksi näkökulma, mutta jotenkin netistä pitäisi olla löydettävissä poliitikon ja hänen puolueensa näkemyksiä ja ajatuksia.